Απο το χαρτί στην οθόνη: Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά
Και ναι έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για το επικό τρίτο μέρος του Άρχοντα των δακτυλιδιών με τίτλο Η Επιστροφή του Βασιλιά.
Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω για αυτή τη μεταφορά. Αν και είδαμε πολλές αλλαγές σε σχέση με το βιβλίο, σκηνές που δεν ανήκουν καν στο τρίτο μέρος να κυριαρχούν στην ταινία, τη λατρέψαμε. Όλοι μας, θεατές και κριτικοί επιτέλους συμφώνησαν και την έστειλαν στην κορυφή.
Η ταινία για ακόμα μια φορά σε σκηνοθεσία του Τζάκσον μας μάγεψε, μας συγκίνησε κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην καρδιά μας για πάντα. Ενώ συνήθως με τις συνέχειες έρχεται η φθορά και η αλλοίωση, εδώ είχα απογείωση και κορύφωση.
Σπάνια δεύτερα, τρίτα, τέταρτα, κτλ μέρη σειρών καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν την ποιότητα και την εξαιρετική πλοκή των εισαγωγικών μερών , εκείνων που σε έκαναν να αγαπήσεις μια σειρά. Που σε έκαναν να ανυπομονείς για τη συνέχεια. Εκείνα που σου σύστησαν χαρακτήρες που θα μείνουν για πάντα σύντροφοι σου. Ένα κλείσιμο τριλογίας που θα μείνει ως παράδειγμα για πάντα!
Έτσι λοιπόν φτάσαμε στην ολοκλήρωση της παρουσίασης μιας εκ των μεγαλύτερων σειρών που έχουν περάσει από την μεγάλη οθόνη ενώ αρχικά άνηκε στο χαρτί!!!
Η Ταινία και Το Βιβλίο
Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά (αγγλικά: The Lord of the Rings: The Return of the King) είναι αμερικανική περιπετειώδης ταινία φαντασίας παραγωγής 2003. Βασίζεται στο τρίτο βιβλίο της τριλογίας Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν και αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας μετά από τις ταινίες Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού (The Fellowship of the Ring, 2001) και Οι Δύο Πύργοι (The Two Towers, 2002). Την ταινία σκηνοθέτησε ο Πίτερ Τζάκσον και το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τις Φραν Γουόλς και Φιλίπα Μπόγιενς.
Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 17 Δεκεμβρίου 2003, κέρδισε εξαιρετικές κριτικές από την πλειοψηφία των κριτικών[1] και μέχρι σήμερα καταλαμβάνει την 7η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών. Είναι η δεύτερη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που καταφέρνει να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως.
Σάρωσε και τα 11 βραβεία Όσκαρ για τα οποία ήταν υποψήφια, συμπεριλαμβανομένων του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των ταινιών Μπεν Χουρ (Ben-Hur, 1959) Τιτανικός (Titanic, 1997).
Το Ξέρατε?
-Είναι η πρώτη ταινία φαντασίας που κερδίζει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας καθώς και η πρώτη που το κερδίζει με το τρίτο μέρος.
-Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά έγινε η δεύτερη κατά σειρά ταινία στην ιστορία που έσπασε το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μετά τον Τιτανικό.
-Η τριλογία του Άρχοντα των Δακτυλιδιών είναι η τριλογία με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ. Με το σύνολο των 30 υποψηφιοτήτων, ξεπέρασε την τριλογία του Νονού με 28 υποψηφιότητες και του Πολέμου των Άστρων με 21 υποψηφιότητες. Μαζί με τις ταινίες Ζιζί (Gigi, 1958) και Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας (The Last Emperor, 1987) είναι οι μόνες ταινίες που έχουν κερδίσει όλα τα βραβεία Όσκαρ για τα οποία ήταν υποψήφιες.
-Η Επιστροφή του Βασιλιά περιέχει 1.488 σκηνές με οπτικά εφέ, σχεδόν τρεις φορές περισσότερες από την πρώτη ταινία και σχεδόν δύο φορές περισσότερες από την δεύτερη.
-Η δουλειά με τα οπτικά εφέ ξεκίνησε από τους Άλαν Λι και Μαρκ Λιούις, οι οποίοι βγάζοντας κάποιες φωτογραφίες από τοπία της Νέας Ζηλανδίας προσπάθησαν να δημιουργήσουν ψηφιακά τα χωράφια του Πέλενορ (Pelennor Fields) τον Νοέμβριο του 2002. Ο Γκάρι Χορσφιλντ δημιούργησε επίσης μία ψηφιακή εκδοχή του Μπαράντ-Ντουρ (Barad-dûr) στη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών μόνος του, για την αποκορύφωση της ταινίας. Εν τω μεταξύ, ο Πίτερ Τζάκσον και ο Κρίστιαν Ρίβερς χρησιμοποίησαν υπολογιστές για να σχεδιάσουν την τεράστια μάχη του Πέλενορ, τον Φεβρουάριο του 2003 και οι σκηνές δόθηκαν στην Weta Digital. Προς μεγάλη τους έκπληξη, τα 60 προγραμματισμένα πλάνα ξεπέρασαν τα 250 και οι 50.000 χαρακτήρες έγιναν 200.000.
-Για την σκηνή της μάχης, κατέγραψαν 450 κινήσεις για τα ψηφιακά άλογα και έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που προστέθηκαν στην ταινία, όπως τα τρολ που κάνουν επίθεση στην Μίνας Τίριθ και να ξαναφτιάξουν ένα πλάνο με τα δύο Μούμακ που σκότωσε ο Έομερ. Σχετικά με τα ψηφιακά πλάσματα, το κεφάλι της αράχνης Σέλομπ τροποποιήθηκε από μία καναδέζικη εταιρία για δέκα φορές περισσότερες λεπτομέρειες από αυτές της Weta.
-Όπως και στις προηγούμενες ταινίες, υπήρχαν ψηφιάκά εφέ που πλαισίωναν ή και αντικαθιστούσαν τους ηθοποιούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι σκηνές όπου ο Σαμ πέφτει από την πλάτη της Σέλομπ και η σκηνή όπου ο Λέγκολας παλεύει με το Μούμακιλ. Επιπλέον, η σκηνή με τον Γκόλουμ να παίρνει στα χέρια του το Δαχτυλίδι και να πέφτει στο Βουνό του Χαμού ήταν 100% ψηφιακή. Ο Βασιλιάς των Νεκρών παίζεται από τον Πολ Νόρελ με προσθετικό μακιγιάζ και το κεφάλι του αλλάζει μορφή σε πιο "σκελετώδεις" ψηφιακές εκδοχές, ανάλογα με την διάθεση του χαρακτήρα.
-Λόγω της επιμονής του Πίτερ Τζάκσον στον ρεαλισμό του φανταστικού κόσμου, δημιουργήθηκαν πολλές μινιατούρες, όπως η σε κλίμακα 1:72, μινιατούρα της Μίνας Τίριθ, η οποία έφτανε τα επτά μέτρα σε ύψος και τα 6,5 μέτρα σε διάμετρο. Η ομάδα που ήταν υπεύθυνη για τις μινιατούρες ολοκλήρωσε το έργο της τον Νοέμβριο με την μινιατούρα της Μαύρης Πύλης, έπειτα από εκατό ημέρες δουλειάς, ενώ τα τελευταία οπτικά εφέ που προστέθηκαν στην ταινία ήταν αυτά της καταστροφής του Δαχτυλιδιού, στις 25 Νοεμβρίου.
Πλοκή
Ο Γκόλουμ πηγαίνει τους Φρόντο και Σαμ στην Μίνας Μόργκουλ. Οι Άραγκορν, Λέγκολας, Γκίμλι, Γκάνταλφ, Θέοντεν και Έομερ ξανασυναντιούνται με τους Μέρι, Πίπιν και Δεντρογένη στο Άιζενγκαρντ. Εκεί θα βρουν ένα παλαντίρ. Η ομάδα επιστρέφει στο Έντορας, όπου ο Θέοντεν γιορτάζει τη νίκη του. Η περιέργεια του Πίπιν για το παλαντίρ θα προκαλέσει προβλήματα. Όταν το αγγίζει, βλέπει ένα όραμα ενός νεκρού λευκού δέντρου και ανακρίνεται από τον Σάουρον, αλλά ο Πίπιν δεν του αποκαλύπτει τίποτα. Από το όραμα αυτό, ο Γκάνταλφ καταλαβαίνει ότι ο Σάουρον θα επιτεθεί στην Μίνας Τίριθ και πηγαίνει εκεί μαζί με τον Πίπιν. Εν τω μεταξύ, στο δρόμο της για τους Αθάνατους Τόπους, η Άργουεν έχει ένα όραμα που της δείχνει τον γιο της με τον Άραγκορν και πείθει τον Έλροντ να σφυρηλατήσει ξανά το ξίφος Νάρσιλ που έκοψε το Δαχτυλίδι από το δάχτυλο του Σάουρον. Ο Σαμ κρυφακούει τον Γκόλουμ και τα σατανικά του σχέδια αλλά ο Φρόντο δεν τον πιστεύει. Ο Γκόλουμ έπειτα προσπαθεί να στρέψει τον Φρόντο εναντίον του Σαμ.
Οι Γκάνταλφ και Πίπιν φτάνουν στην Μίνας Τίριθ για να βρουν τον Συνοδό Ντένεθορ καθώς θρηνεί τον γιό του, Μπόρομιρ και ο Πίπιν του ορκίζεται πίστη αφού ο Μπόρομιρ του έσωσε την ζωή. Ο Γκάνταλφ προειδοποιεί τον Ντένεθορ για το σχέδιο του Σάουρον και τον παροτρύνει να ζητήσει βοήθεια από το Ρόχαν. Ο Ντένεθορ αρνείται καθώς φοβάται ότι ο Άραγκορν θα διεκδικήσει τον θρόνο της Γκόντορ. Τη νύχτα, ο Σάουρον στέλνει τον Αρχιμάγο του μαζί με στρατό, ξεκινώντας έτσι τον πόλεμο. Οι Φρόντο, Σαμ και Γκόλουμ σκαρφαλώνουν το Σίριθ Ούνγκολ. Οι Νάζγκουλ καταφτάνουν. Ο Ντένεθορ διατάζει τον γιο του, Φάραμιρ να υπερασπιστεί την πόλη. Ο Πίπιν κρυφά προσπαθεί να ανάψει τον πυρσό και να δώσει σήμα στο Έντορας, όπου οι Θέοντεν και Άραγκορν οδηγούν τους Ροχίρριμ στο Ντανχάροου για να προετοιμαστούν για μάχη. Ο Έλροντ συναντά τον Άραγκορν και τον ενημερώνει ότι η Άργουεν αργοπεθαίνει και η μοίρα της είναι τώρα δεμένη με την μοίρα του Δαχτυλιδιού. Τον προειδοποιεί ότι είναι λιγότεροι σε αριθμό από τον στρατό του Σάουρον και του δίνει το σφυρηλατημένο Αντούριλ, λέγοντάς του να καλέσει τον καταραμένο Στρατό των Νεκρών γιατί θα δηλώσουν υποταγή στον Διάδοχο του Ισίλντουρ. Μαζί με τον Λέγκολας και τον Γκίμλι θα το επιχειρήσουν και ο Άραγκορν κερδίζει την αφοσίωση του Βασιλιά των Νεκρών. Στο Ντανχάροου, ο Θέοντεν μαζί με 6.000 στρατιώτες οδεύει προς την Μίνας Τίριθ, χωρίς να ξέρει ότι η Έογουιν και ο Μέρι βρίσκονται κρυφά ανάμεσα στους στρατιώτες.
Ο στρατός του Μόργκουλ αρχίζει την επίθεση στην Μίνας Τίριθ. Τη νύχτα καταφέρνουν να μπουν μέσα στην πόλη. Εν τω μεταξύ, ο Γκόλουμ προδίδει τον Φρόντο και τον στέλνει κυριολεκτικά στα δίχτυα της αράχνης. Καταφτάνει όμως ο Σαμ και διώχνει την αράχνη Σέλομπ. Ο Σαμ, πιστεύοντας ότι ο Φρόντο είναι νεκρός, παίρνει το Δαχτυλίδι με σκοπό να συνεχίσει μόνος του. Όταν όμως έρχονται οι Ορκ να πάρουν τον Φρόντο, τους ακούει να λένε ότι είναι ακόμα ζωντανός. Ενώ η Μίνας Τίριθ φαίνεται καταδικασμένη, καταφτάνει ο Θέοντεν με τον στρατό του και το ηθικό αναπτερώνεται. Η δύναμη του Σάουρον είναι μεγάλη και αμέτρητοι Μουμάκιλ έρχονται να ενδυναμώσουν τους Ορκ. Οι Ροχίρριμ μάχονται γενναία. Ο Αρχιμάγος επιτίθεται στον Θέοντεν και τον ρίχνει από το άλογο. Εν τω μεταξύ, οι Ροχίρριμ αντιμετωπίζουν σοβαρές απώλειες από τους Μουμάκιλ όταν οι Άραγκορν, Λέγκολας και Γκίμλι μαζί με τους Νεκρούς καταφτάνουν, ισοπεδώνοντας τους Ορκ και Μουμάκιλ και η Έογουιν σκοτώνει τον Αρχιμάγο. Ο Θέοντεν πεθαίνει και ο Άραγκορν απελευθερώνει τον Στρατό των Νεκρών από την κατάρα τους.Ο Σαμ σώζει τον Φρόντο από τον πύργο που τον πήγαν οι Ορκ και μαζί οδεύουν για το Βουνό του Χαμού. Ο Γκάνταλφ συνειδητοποιεί ότι ανάμεσα στην Σίριθ Ούνγκολ και το Βουνό του Χαμού στέκονται 10.000 Ορκ, κάνοντας το ταξίδι του Φρόντο αδύνατο. Ο Άραγκορν τότε μαζί με τους εναπομείναντες στρατιώτες επιτίθενται στην Μαύρη Πύλη για να τραβήξουν την προσοχή του Σάουρον και να καλέσει τους Ορκ να πολεμήσουν. Ο Σαμ κουβαλά τον Φρόντο μέχρι το Βουνό, αλλά δέχονται επίθεση από τον Γκόλουμ. Ο Φρόντο υποκύπτει στη δύναμη του Δαχτυλιδιού και ο Γκόλουμ του δαγκώνει και του κόβει το δάχτυλο. Ο Φρόντο αντεπιτίθεται και οι δυο μαζί πέφτουν μέσα στη λάβα μαζί με το Δαχτυλίδι αλλά ο Φρόντο καταφέρνει τελευταία στιγμή να κρατηθεί. Ο πύργος του Μπάραντ-Ντουρ γκρεμίζεται και ο Σάουρον εξαφανίζεται. Η καταστροφή του δημιουργεί ένα τεράστιο κύμα και σκοτώνει όλους τους Ορκ.
Ο Φρόντο και ο Σαμ προσπαθούν να μη πέσουν μέσα στη λάβα όταν ο Γκάνταλφ με τους Αετούς έρχονται να τους σώσουν. Ο Άραγκορν γίνεται Βασιλιάς, διακηρύσσοντας τη Νέα Εποχή Ειρήνης και παντρεύεται την Άργουεν. Όταν ο Άραγκορν συναντά τα Χόμπιτ, αυτά ετοιμάζονται να υποκλιθούν στον Βασιλιά, αλλά ο Άραγκορν τους σταματά. Αυτός και όλη η Μίνας Τίριθ υποκλίνονται μπροστά στα Χόμπιτ, προς τιμήν του ηρωισμού τους. Τα Χόμπιτ επιστρέφουν στο Σάιρ. Ο Σαμ παντρεύεται την αγαπημένη του και ο Φρόντο μαζί με τους Γκάνταλφ, Μπίλμπο, Έλροντ, Κέλεμπορν και Γκαλάντριελ αναχωρούν για τα Γκρίζα Λιμάνια. Ο Φρόντο αποχαιρετά τους φίλους του και σαλπάρει μακριά.
Παραγωγή
Πάνω από δύο εκατομμύρια μέτρα φιλμ χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. 48.000 σπαθιά, τσεκούρια, ασπίδες και προσθετικά μακιγιάζ δημιουργήθηκαν. Τους πρωταγωνιστές πλαισίωναν 20.602 κομπάρσοι. Σχεδιάστηκαν και φτιάχτηκαν 19.000 κοστούμια. Δημιουργήθηκαν 1.600 κομμάτια από προσθετικά πόδια Χόμπιτ. 250 άλογα χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της ταινίας. Στα οπτικά εφέ εργάστηκαν 180 ειδικοί. Τα γυρίσματα έγιναν σε 100 διαφορετικές τοποθεσίες στη Νέα Ζηλανδία και συνολικά χρειάστηκαν επτά χρόνια για τον σχεδιασμό και την παραγωγή και των τριών ταινιών.
Γυρίσματα
Οι σκηνές με τον Αρχιμάγο ξαναγυρίστηκαν, επειδή το κράνος του ήταν παρόμοιο με αυτό του Σάουρον και ο Τζάκσον φοβόταν ότι το κοινό θα τους μπερδέψει. Για τις σκηνές μάχης της ταινίας, η Weta Digital αναγκάστηκε να χτίσει ένα ακόμη χώρο στα γραφεία της, στον οποίο θα έμπαιναν όλοι οι υπολογιστές που ήταν απαραίτητοι για τον σχεδιασμό των εν λόγω σκηνών. Η σκηνή όπου οι Ροχίρριμ εφορμούν στο Πέλενορ γυρίστηκε 52 φορές. Η σκηνή όπου ο Ορλάντο Μπλουμ (Λέγκολας) παλεύει με το Μουμάκιλ γυρίστηκε μέσα σε μία μόνο ημέρα. Ο Μπλουμ γύρισε την σκηνή πάνω σε ένα σωρό από σάκους γεμάτους άμμο. Το ουρλιαχτό της αράχνης Σέλομπ είναι ο ήχος του Διαβόλου της Τασμανίας. Ο Πίτερ Τζάκσον έχει αραχνοφοβία και βάσισε τον σχεδιασμό της Σέλομπ στις αράχνες που φοβάται περισσότερο.
Σενάριο
Η εναρκτήρια σκηνή, στην οποία ο Σμίγκολ ανακαλύπτει το Δαχτυλίδι και ξεκινά η αλλαγή του σε Γκόλουμ, σκηνοθετήθηκε από την Φραν Γουόλς και ήταν αρχικά μέρος της δεύτερης ταινίας της τριλογίας. Ενώ και η σκηνή με την αράχνη Σέλομπ, που κανονικά περιέχεται στο δεύτερο βιβλίο, ο Τζάκσον θεώρησε ότι θα είναι καλύτερο να την προσθέσουν στην τρίτη ταινία και να αφήσουν για κρεσέντο την μάχη στο Φαράγγι του Χελμ στο δεύτερο μέρος. Το αρχικό φινάλε που είχε σχεδιαστεί για την ταινία περιελάμβανε έναν επίλογο με αφήγηση του χαρακτήρα της Κέιτ Μπλάνσετ, Γκαλάντριελ, στον οποίο θα μιλούσε για την μοίρα της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού μετά τα γεγονότα της ταινίας. Η τελευταία ατάκα της ταινίας ("Well, I'm back") είναι επίσης και η τελευταία ατάκα του βιβλίου.
Με προϋπολογισμό 94.000.000 δολάρια, η ταινία έκανε άνοιγμα στην 1η θέση με 72,6 εκατομμύρια δολάρια στο πρώτο τριήμερο. Στην Αμερική οι συνολικές εισπράξεις έφτασαν τα 377,8 εκατομμύρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 742 εκατομμύρια δολάρια. Παγκοσμίως απέφερε πάνω από 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά έγινε η δεύτερη κατά σειρά ταινία στην ιστορία που έσπασε το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μετά τον Τιτανικό. Ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως το 2003.Μέχρι σήμερα παραμένει η 7η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών.
Ηθοποιοί και Χαρακτήρες
Ελάιτζα Γουντ στο ρόλο του Φρόντο Μπάγκινς
Ίαν ΜακΚέλεν στο ρόλο του Γκάνταλφ
Σον Όστιν στο ρόλο του Σαμ
Βίγκο Μόρτενσεν στο ρόλο του Άραγκορν
Ορλάντο Μπλουμ στο ρόλο του Λέγκολας
Μπίλι Μπόιντ στο ρόλο του Πίπιν
Ντόμινικ Μόναxαν στο ρόλο του Μέρι
Τζον Ρις-Ντέιβις στο ρόλο του Γκίμλι
Χιούγκο Γουίβινγκ στο ρόλο του Έλροντ
Κέιτ Μπλάνσετ στο ρόλο της Γκαλάντριελ
Λιβ Τάιλερ στο ρόλο της Άργουεν
Άντι Σέρκις στο ρόλο του Γκόλουμ
Μπέρναρντ Χιλ στο ρόλο του Θέοντεν
Μιράντα Όττο στο ρόλο της Έογουιν
Καρλ Ούρμπαν στο ρόλο του Έομερ
Ντέιβιντ Γουένχαμ στο ρόλο του Φάραμιρ
Τζον Νομπλ στο ρόλο του Ντένεθορ
Μάρτιν Κσόκας στο ρόλο του Κέλεμπορν
Σον Μπιν στο ρόλο του Μπόρομιρ
0 σχόλια:
Post a Comment